Çfarë duhet të dini për pensionimin në Zvicër

0
20

Ka disa arsye pse Zvicra bën një destinacion të shkëlqyer pensioni – thjesht pyesni Tina Turner.

Asnjëherë i turpshëm nga përpjekjet për të kryesuar çdo listë, Zvicra shpesh është renditur shumë si destinacion pensioni.

Besueshmëria e transportit publik, cilësia e lartë e sistemit të kujdesit shëndetësor, siguria relative dhe qetësia e vendit në tërësi e shohin atë si një destinacion të preferuar pensioni për shumë njerëz.

Reklama e sponzorizuar

Por sigurisht që pensionimi në një destinacion kaq të kërkuar nuk është i lehtë – dhe nuk ka të ngjarë të jetë i lirë, shkruan The Local, transmeton albinfo.ch.

Ja çfarë duhet të dini për pensionin në Zvicër. 

Si mund të dilni në pension në Zvicër? 

Zviceranët dalin në pension relativisht herët, me një moshë pensioni 65 vjeç për burrat dhe gratë.

Kjo ishte ndryshe deri në qershor 2021, ku mosha e pensionit për gratë u rrit nga 64 në 65.

Dalja në pension ishte e rrethuar nga debate të nxehta rreth shumës së parave.

Kjo sepse popullata po jeton më gjatë dhe fondet e sigurimeve të pleqërisë po zbrazen. Nëse asgjë nuk është bërë, shpenzimet do të tejkalojnë të ardhurat deri në 2030, thonë autoritetet.

Masa është pjesë e një reforme më të gjerë AHV / AVS që synon të stabilizojë skemën deri në 2030, transmeton tutje albinfo.ch.

Sidoqoftë, ndërsa kjo përfaqëson një rritje të lehtë për gratë, është akoma shumë më e ulët se mosha e pensionit në shumicën e vendeve të tjera evropiane.

Si funksionon sistemi i pensioneve zvicerane? 

Sistemi i pensioneve zviceran përbëhet nga tre shtylla: pensioni shtetëror, pensioni profesional dhe pensioni privat.

Shtylla e parë – e njohur ndryshe si OASI (Sigurimi i Moshës së Vjetër dhe Survivor) – kërkon të mbulojë kostot themelore të jetës dhe është e detyrueshme.

Kjo përfshin sigurimin e pleqërisë dhe sigurimin e të mbijetuarve (OASI / AHV / AVS), sigurimin e aftësisë së kufizuar (DI / IV / AI) dhe çdo përfitim shtesë (EL / PC).

Shtylla e dytë, pensioni i punës, përfshin gjithçka nga shtylla e parë dhe është e detyrueshme për punonjësit që fitojnë më shumë se 21,300 CHF në vit.

Qëllimi i këtij pensioni është që të lejojë pensionistët të mbajnë stilin e tyre të mëparshëm të jetesës në pleqëri, ose nëse pësojnë një paaftësi.

Së bashku, të dy shtyllat synojnë të arrijnë një të ardhur totale pensioni prej 50 deri në 70 përqind të fitimeve para pensionit.

Shtylla e tretë, e cila është opcionale, merr parasysh kursimet private dhe investimet, të tilla si prona.

Ekzistojnë dy lloje të planeve private të pensioneve: të kufizuara dhe të pakufizuara.

Plani i pensionit të kufizuar përfshin pagimin në një fond të veçantë pensioni me një bankë ose kompani të sigurimeve.

Plani i pakufizuar përfshin të gjitha format e investimeve dhe ndërsa është më fleksibël se plani i kufizuar, ai nuk siguron përfitime tatimore.

Wshtë e rëndësishme të theksohet se nuk ka një skemë zyrtare pensionale të pakufizuar – thjesht i referohet llojeve të investimeve që bën dikush në mënyrë që të sigurojë një pozicion më të mirë financiar në pension.

Po sikur të mos punoja në Zvicër? 

Zvicra nuk është vetëm një destinacion tërheqës pensioni për ata që jetojnë atje, por për njerëz nga e gjithë bota.

Padyshim, të dalësh në pension në një vend tjetër ku jeton mund të jetë e vështirë, por ka shumë njerëz që kanë vendosur të dalin në pension në Zvicër, kështu që nuk është e pamundur.

Hej, thjesht pyete Tina Turner, e cila ka jetuar në Château Algonquin në Küsnacht, Cyrih, që nga viti 1994.

Turner hoqi dorë nga shtetësia e saj amerikane në 2013 dhe u bë një qytetare zvicerane, pavarësisht se nuk fliste gjermanisht, frëngjisht ose italisht.

Ndërsa të folurit e një gjuhe zvicerane është një parakusht i shtetësisë, ashtu si me shumë gjëra të tjera në Zvicër, autoritetet duket se janë të gatshme të bëjnë përjashtime kur çmimi është i duhur.

Si mund ta kaloj pensionin tim në Zvicër? 

Nëse doni të shkoni në Zvicër për t’u pensionuar, kjo do t’i bëjë gjërat pak më të lehta nëse mund të transferoni pensionin tuaj.

Kjo do të varet kryesisht nga vendi nga vini, me shumë vende që kanë një marrëveshje dypalëshe e cila lejon njerëzit të transferojnë pensionet e tyre në skemën e pensioneve zvicerane.

Kjo përfshin vendet e BE / EFTA së bashku me Australinë, Shtetet e Bashkuara, Kili, Kanada, Izraeli, Japonia, Turqia dhe disa të tjerë.

Për shkak të Brexit, Britania e Madhe operon nën një sistem tjetër të quajtur një Skemë Pensionale e Njohur e Kualifikuar e Jashtë shtetit e cila ju ndihmon të vendosni fondet tuaja në një vend.

Ju përsëri do të lejoheni të kërkoni atë pension vetëm kur të arrini moshën e pensionit në Zvicër.

Po lëvizja në Zvicër për pension? 

Në rregull, kështu që këtu gjërat bëhen pak më të komplikuara – edhe pse lëvizja në Zvicër për pension është larg nga e pamundur.

Për njerëzit nga vendet e BE dhe EFTA, kjo është shumë më e lehtë, për shkak të rregullave të lirisë së lëvizjes.

Nëse jeni duke punuar, atëherë vendbanimi juaj mund të lidhet me punën tuaj. Nëse jo, mund të aplikoni për një leje qëndrimi jo-pune.

Nëse po aplikoni nga jashtë BE / EFTA, ju do të kategorizoheni si një qytetar i country vendit të tretë ’, gjë që e bën pragun pak më të lartë.

Ju do të duhet të aplikoni për një leje qëndrimi dhe të provoni se keni burime të mjaftueshme financiare për t’ju mbështetur në Zvicër.

Do t’ju duhet gjithashtu sigurimi shëndetësor dhe aksidentit zviceran – dhe do t’ju duhet të demonstroni një lidhje të ngushtë me Zvicrën.

Kjo mund të jetë qëndrimi i kaluar, lidhjet familjare, pushimet e shpeshta atje ose prona të paluajtshme. Ky është një vendim për autoritetet kantonale dhe shpesh është shumë diskrecionar.

Sa para ju duhen për të dalë në pension në Zvicër?

Kjo pyetje padyshim që varet shumë nga rrethanat tuaja personale dhe mënyra e jetesës, megjithatë një studim i përfunduar së fundmi (nga 2021) zbuloi se ju duhet të kurseni rreth 14 përqind të pagës tuaj në mënyrë që të dilni në pension në Zvicër.

Banorët e Zvicrës kanë nevojë për më shumë kursime në ditët e sotme sesa katër vjet më parë, sipas një analize nga banka UBS, e cila krahasonte sistemin e pensioneve të 24 vendeve.

Në vitin 2017, hera e fundit që UBS kreu një studim të ngjashëm, ky numër ishte 11 përqind.

Indeksi i ri i Hapësirave Ndërkombëtare të Pensionit UBS zbuloi se “sistemi i pensioneve Zvicerane ende gëzon një reputacion të lartë. Sidoqoftë, në kundërshtim me vendet e tjera, është më e vështirë të kryesh reforma të nevojshme urgjentisht për të siguruar që ky reputacion të zgjasë”.