Kriptovalutat në vështirësinë e radhës – Rregullatorët e bankave globale bëjnë thirrje për rregulla më të ashpra

0
25

Rregullatorët globalë kanë thënë se kriptovalutat si bitcoin duhet të vijnë me rregullat më të ashpra të kapitalit bankar për të shmangur vënien në rrezik të sistemit më të gjerë financiar nëse vlera e tyre bie papritur.

Komiteti i Bazelit për Mbikëqyrjen Bankare, i cili përbëhet nga rregullatorë nga qendrat kryesore financiare botërore, po propozon një “trajtim të ri të kujdesshëm” për kripto-pasuritë që do të detyrojë bankat të lënë mënjanë kapital të mjaftueshëm për të mbuluar 100% të humbjeve të mundshme.

Kjo do të ishte kërkesa për kapitalin më të lartë të çdo aktivi, duke ilustruar që kriptovalutat dhe investimet përkatëse shihen shumë më të rrezikshme dhe të paqëndrueshme sesa aksionet ose obligacionet konvencionale.

Reklama e sponzorizuar

“Aktivet kripto kanë ngritur një sërë shqetësimesh duke përfshirë mbrojtjen e konsumatorit, pastrimin e parave dhe financimin e terrorizmit, dhe gjurmët e tyre të karbonit,” tha Komiteti i Bazelit. Ndërsa shumica e bankave të rregulluara aktualisht kanë ekspozim të kufizuar ndaj kriptovalutave, komiteti paralajmëroi se “rritja e kripto-aktiveve dhe shërbimeve të lidhura me to ka potencialin për të ngritur shqetësime të stabilitetit financiar dhe për të rritur rreziqet me të cilat përballen bankat”.

Përcaktuesi më i fuqishëm i standardeve bankare në botë paralajmëroi se disa kripto-aktive kishin provuar të ishin shumë të paqëndrueshme, që do të thotë se ato mund të “paraqesin rreziqe për bankat kur rriten ekspozimet, përfshirë rrezikun e likuiditetit; rreziku i kredisë; rreziku i tregut; rreziku operacional (përfshirë mashtrimet dhe rreziqet kibernetike); pastrimi i parave / rreziku i financimit të terrorizmit; dhe rreziqet ligjore dhe të reputacionit ”.

Sidoqoftë, ajo tha se rregullat më të lira mund të zbatoheshin për monedhat e qëndrueshme, një formë e re e pasurisë dixhitale zakonisht e lidhur me vlerën e një monedhe tradicionale, që mund të kërkojë vetëm një nivel të rregullave të kapitalit të zbatuara për aktivet tradicionale të tilla si bono, hua, depozita, kapital ose mallrat.

Propozimet e komitetit, të cilat tani do të dalin për konsultim, kanë për qëllim të ndihmojnë në mbrojtjen e sistemit financiar global në rast se çmimet e kriptovalutave bien.

Çmimi i bitcoin u rrit më shumë se 5% pasi u botua raporti, në 37,361 $. Sidoqoftë, kriptovaluta ka rënë me 40% që nga arritja e niveleve më të larta historike prej më shumë se 64,000 dollarë në mes të prillit.

Nëse miratohet, kërkesat e kapitalit të komitetit mund të largojnë disa banka nga tregtia me kriptovaluta, të cilat janë rritur me vlerë gjatë vitit të kaluar, por janë provuar tepër të paqëndrueshme, për shkak të faktit se ato nuk mbështeten nga ndonjë pasuri tjetër themelore siç janë dollarët ose ar për të ndihmuar në ngritjen e çmimit.

Huadhënësit gjithnjë e më shumë ndahen në lidhje me atë nëse duhet të adoptojnë ose shmangin kriptovalutat, të cilat po rriten në popullaritet midis klientëve. Goldman Sachs dhe Standard Chartered kanë nisur tavolinat e tyre të tregtisë së kriptomonedhave për të përfituar nga rritja e tyre e shpejtë, ndërsa HSBC është zotuar të largohet nga aktivi.

SCAN TV

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here