El Salvador do të përdorë energjinë që vjen nga vullkanet për krijimin e Bitcoin

0
16
In this picture taken on January 16, 2021, lava is seen during an eruption of Mount Semeru in Lumajang, East Java. (Photo by Agus Harianto / AFP)

Disa orë pasi u bë kombi i parë që autorizoi Bitcoin si një shkëmbyes ligjor, Presidenti i El Salvadorit Nayib Bukele udhëzoi një kompani elektrike gjeotermale në pronësi të shtetit për të planifikuar të përdorë energjinë gjeotermale nga vullkanet e vendit për prodhimin e kriptovalutës.

“Unë sapo kam udhëzuar presidentin e @LaGeoSV (kompania jonë shtetërore e energjisë elektrike gjeotermale), për të hartuar një plan për të ofruar lehtësira për prodhimin e bitcoin me energji shumë të lirë, 100% të pastër, 100% të rinovueshme, 0 emetime nga vullkanet tona ,” Bukele postoi në Twitter.

Ligji për Bitcoin u miratua nga projekt propozimi duke fituar 62 nga 84 vota të mundshme brenda kongresit të vendit të Amerikës Qendrore.

Reklama e sponzorizuar

Në një tweet tjetër, Bukele tha se inxhinierët e vendit kanë gërmuar një pus të ri për të siguruar rreth 95 MW, 100% të pastër, emetim zero, energji gjeotermale nga vullkani.

Masa vjen mes kritikave në rritje të ndikimit mjedisor të minierave të bitcoin me ekspertë që tregojnë se rrjeti themelor për të prodhuar kriptomonedhën tani kërkon gati aq energji sa i gjithë vendi i Argjentinës.

Krijimi i Bitcoin, një proces që gjeneron njësi të reja të monedhës virtuale, përfshin zgjidhjen e ekuacioneve komplekse matematikore, që kërkon operacione kompjuterike me energji të madhe.

Një analizë nga Universiteti i Kembrixhit vuri në dukje se rrjeti bitcoin përdor mbi 121 terawat orë (TWh) në vit, gjë që do ta rendiste atë në 30 konsumatorët kryesorë të energjisë elektrike në të gjithë botën nëse do të ishte një vend.

“Ne jemi të shqetësuar në lidhje me përdorimin në rritje të shpejtë të karburanteve fosile për minierat dhe transaksionet e Bitcoin, veçanërisht qymyrin, i cili ka emetimet më të këqija nga çdo karburant”, kishte thënë shefi ekzekutiv i Tesla Elon Musk muajin e kaluar ndërsa kompania ndaloi marrjen e bitcoin si një mënyrë pagese.

Por ekspertët kanë theksuar gjithashtu se një qasje më e mirë në energji të ripërtëritshme të lirë do të mundësonte prodhimin e pastër të monedhës së kriptuar.

Tashmë në vende si Islanda dhe Norvegjia, po përdoret energji e lirë hidro-elektrike dhe gjeotermale për të furnizuar pajisjet e tyre të prodhimit të kriptomonedhave.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here