Google nis lobimin për ‘bashkimin familjar të emigrantëve me nivel të lartë arsimi dhe aftësie’ në SHBA

108

Google po udhëheq një përpjekje për të ruajtur autorizimin e punës për dhjetëra mijëra njerëz, bashkëshortët e të cilëve kanë viza H-1B, viza me aftësi të larta që është e zakonshme në industrinë e teknologjisë.

Kompanitë në të gjithë industrinë e teknologjisë, e cila ka qenë historikisht e zhurmshme në luftën për rritjen e të drejtave të imigracionit, paraqitën një përmbledhje miqësore në një çështje të njohur si Save Jobs USA v. Department of Homeland Security. Një gjykatë e rrethit në Uashington po shqyrton sfidën e paditësit ndaj një rregulli DHS që lejon të ashtuquajturit mbajtës të vizave H-4 të punojnë legalisht ndërsa bashkëshortët e tyre në vizat H-1B presin kartat e gjelbra.

Google, i cili organizoi përpjekjen, dhe më shumë se dy duzina nënshkrues thanë në paraqitje se pavlefshmëria e rregullit që lejon disa mbajtës të vizave H-4 të punojnë “do të rezultojë që këta individë të talentuar të ndalohen nga vendi i punës, duke shkëputur me forcë dhjetëra mijëra marrëdhëni pune në të gjithë vendin. ” Ata shkruan se 90,000 mbajtës të vizave H-4 do të ndikohen, 90% e të cilave janë gra.

Kompanitë e teknologjisë që nënshkruan një përmbledhje përfshijnë Adobe, Amazon, Apple, Electronic Arts, eBay, IBM, Intel, Microsoft, PayPal, Reddit, StubHub dhe Twitter. Disa grupe të industrisë në teknologji dhe fusha të tjera si prodhimi gjithashtu kanë nënshkruar.

Në përmbledhjen, Google dhe kompani të tjera të teknologjisë thanë se një rezultat i tillë “do të ishte plotësisht shkatërrues për familjet e prekura; me vetëm një masë, rreth 87% e këtyre familjeve kanë marrë vendime thelbësore për jetën me premtimin për punësim në H-4, përfshirë nëse duhet të keni një fëmijë dhe nëse do të blini një shtëpi. ”

Meqenëse rregulli mbulon mbajtësit e vizave H-4, bashkëshortët e të cilëve janë miratuar për qëndrim të përhershëm, por po presin për një kartë jeshile, kompanitë shkruajnë se familjet në atë fazë mbështeten në rregullin H-4 për të sjellë të ardhura të dyfishta.

Shkurt gjithashtu vëren se gratë do të ndikoheshin në mënyrë disproporcionale nëse rregulli do të zhvleftësohej, për shkak të përqindjes dërrmuese të grave me viza H-4. Kompanitë diskutuan implikimet e shëndetit mendor që mund të vijnë me heqjen e statusit të punëtorit papritmas, përfshirë shembuj të atyre që ndikohen nga vonesat e përpunimit të vizave në zhvillimin e depresionit dhe ankthit.

Kompanitë gjithashtu thanë se punëtorët H-4 janë thelbësorë për operacionet e tyre. Ashtu si mbajtësit e vizave H-1B, shumë punëtorë të H-4 kanë nivele të larta aftësie dhe arsimimi, me 99% që mbajnë të paktën një diplomë kolegji dhe gati 60% me një diplomë master ose më lart, sipas përmbledhjes. Shumë punojnë në fusha shumë të afta, me dy të tretat e mbajtësve të vizave H-4 të punësuar që punojnë një punë shkencore, teknologjike dhe matematikore, shkruajnë kompanitë.

Ata gjithashtu referuan shpjegimin e DHS në krijimin e rregullit në 2015, i cili tha se kjo do të ndihmonte në lehtësimin e “mos-stimulimeve” që bënë që mbajtësit e vizave H-1B të braktisin ndjekjen e tyre të qëndrimit të përhershëm, gjë që do të minimizonte “ndërprerjet” e bizneseve amerikane që ata punojnë për “.

Kompanitë thonë se analiza ekonomike tregon se ‘heqja qafe e rregullit’ do të ulte prodhimin e brendshëm bruto të SHBA me rreth 7.5 miliard dollarë në vit dhe qeveria federale do të humbte të paktën 1.9 miliard dollarë në të ardhurat vjetore nga taksat./Scan tv/