Ekonomia e konsumit e rriti PBB-në amerikane me 6.4 për qind

0
12

Prodhimi i Brendshëm Bruto e tremujorit të parë për 2021 u rrit me një normë 6.4 për qind, pak më poshtë vlerësimit të Dow Jones. Ajo shënoi ritmin e dytë më të shpejtë për rritje që nga tremujori i dytë i vitit 2003 dhe u tejkalua vetëm gjatë tremujorit në vitin 2020.

Sipas Departamentit amerikan të Tregtisë, aktiviteti ekonomik lulëzoi në fillim të viti 2021. PBB-ja u rrit me 6.4 për qind në tre muajt e parë të vitit në një bazë vjetore. përveç rritjes së tremujorit të tretë të vitit të kaluar, kjo ishte periudha më e mirë për PBB-në që nga tremujori i tretë i 2003. Ekonomistët e anketuar nga Dow Jones kishin kërkuar një rritje prej 6.5 për qind. Tremujori i katërt i vitit 2020 u përshpejtua me një normë prej 4.3 për qind.

Në një raport të veçantë, Departamenti amerikan i Punës tha se pretendimet fillestare të papunësisë ranë në një normë të ulët të epokës së pandemisë gjatë javës së kaluar, por numri ishte më i lartë se sa pritej.

Konsumatorët, të cilët zënë 68.2 për qind të ekonomisë, përshpejtuan shpenzimet me 10.7 për qind në tremujor, krahasuar me një rritje prej 2.3 për qind në periudhën e mëparshme. Shpenzimet u përqendruan kryesisht në mallra, të cilat u rritën me 23.6 për qind, por shpenzimet për shërbimet, të cilat kishin qenë hallka që mungonte në rimëkëmbjen, përsëri u rritën me 4.6 për qind.

Sa i takon mallrave, shpenzimet u rritën me 41.4 për qind për mallra të qëndrueshme, si pajisjet dhe blerjet e tjera afatgjata. Shpenzimet e mëdha të konsumatorëve erdhën falë një raundi tjetër të kontrolleve stimuluese, këtë herë për 1,400 dollarë. Ndërsa shifrat tregojnë se shumë përdorën paratë për të shpenzuar, të dhënat gjithashtu tregojnë se një pjesë e mirë e popullsisë edhe kurseu, kjo pasi niveli i kursimeve u rrit në 21 për qind nga 13 për qind në tremujorin e katërt.

Reklama e sponzorizuar

Shpenzimet qeveritare dhe investimet u rritën me 6.3 për qind, duke përfshirë një rritje prej 13.9 për qind në nivelin federal dhe një fitim prej 1.7 për qind nga shtetet dhe entitetet lokale. Inventarët ranë ndjeshëm, duke ruajtur 2.64 pikë përqindjeje nga fitimi i nivelit të lartë të PBB-së, kryesisht për shkak të shpenzimeve në SHBA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here