Paga minimale po dëmton të rinjtë në kantonin zviceran

0
61

Rreth tre vjet më parë, kantoni zviceran i Jura prezantoi një pagë minimale prej 20 CHF në orë (21,65 dollarë amerikanë). Tani ka presion politik të presionit në lëvizje, sipas RTS

Një grup parlamentarësh kantonalë nga PDC (CVP) po bën presion për një rishikim të situatës në përgjigje të presionit nga disa të rinj.

Grupi thotë se kati 20 CHF për pagat orë po jep një efekt negativ në perspektivat e punësimit të disa punëkërkuesve, veçanërisht të rinjve në arsim, dhe po kërkon ndryshime.

Reklama e sponzorizuar

Përveç disa përjashtimeve, kompanitë që ofrojnë praktikë duhet të paguajnë një minimum prej CHF 20 në orë, një nivel shpërblimi që disa punëdhënës nuk mund ta mbështesin, tha Magali Voillat, një anëtar i parlamentit të Jura dhe PDC, përcjell albinfo.ch.

Në një intervistë me RTS, Voillat dha shembullin e studentëve që trajnohen për të punuar në kujdesin për fëmijët. Kërkohet përvojë pune për të fituar hyrjen në disa kurse për këtë. Sidoqoftë, disa studentë e kanë të vështirë të gjejnë përvojën e nevojshme të punës. Kur pagat minimale janë të larta, ka kuptim që punëdhënësit të marrin njerëz të kualifikuar me përvojë sesa ata pa këto gjëra.

Përveç kësaj, disa studentë e kanë të vështirë të gjejnë punë anësore që i ndihmojnë ata të mbajnë veten ndërsa studiojnë.

Efektet e pagave minimale janë të diskutueshme. Sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO) një përmbledhje gjithëpërfshirëse e rreth 70 studimeve në vendet me të ardhura të larta tregon se vlerësimet variojnë midis efekteve të mëdha negative të punësimit në efekte të vogla pozitive. Shumë studime kanë treguar që efektet janë minimale në secilin drejtim.

Sidoqoftë, ka të ngjarë të ketë një pikë kthese. Në një pikë të caktuar të pagës minimale bizneset nuk do të jenë në gjendje të thithin ose të kalojnë në kosto shtesë për klientët. Në atë moment bizneset mund të kërkojnë mënyra për të automatizuar vendet e punës, diçka që disa supermarkete zvicerane kanë filluar ta bëjnë me vetë-blerjet. Në raste të tjera, furnizimi i produkteve ose shërbimeve mund të tkurret. Nëse merren më pak staf trajnues për kujdesin për fëmijët, atëherë me kalimin e kohës, mund të ketë më pak vende të çerdheve në dispozicion.