‘Shëndeti i gjelbër’- Një rrugë e mbushur me pemë mund të ndikojë pozitivisht tek njerëzit me depresion

0
40

Sipas Shërbimit Pyjor të SHBA-së, zonat e sinjalizuara më parë kanë një mesatare prej 23% mbulesë pemësh, ndërsa lagjet dikur të gjelbërta, që jetojnë ende në etiketën e tyre të vjetër, kanë një mesatare prej 43% mbulesë pemësh.

Efektet anësore të lagjeve pa pemë janë të njohura dhe të shumta. Ekspertët thonë se ditët e verës në lagjet e Baltimore Lindore mund të jenë katër deri në 16 gradë më të nxehta se pjesët e tjera të qytetit. Përveç sëmundjeve të lidhura me nxehtësinë, banorët që nuk kanë mbulesë pemësh konsumojnë më shumë energji për të qëndruar të freskët, për të duruar cilësi më të dobët të ajrit dhe raportojnë pasoja të shëndetit mendor.

Prej kohësh pemët dyshohet të kenë një efekt pozitiv në lumturinë e përgjithshme të banorëve të qytetit. Por për shumë vite, korrelacioni midis pemëve urbane dhe shëndetit mendor mbeti i vështirë për tu provuar.

Studiuesit në Gjermani tani kanë siguruar prova konkrete të lidhjes midis pemëve dhe shëndetit mendor, duke studiuar korrelacionin midis ilaçeve kundër depresionit me recetë dhe mbulesës së pemëve në një varg lagjesh. Pavarësisht nga speciet, më shumë pemë brenda 100 metrave nga shtëpia shoqërohen me një rrezik të zvogëluar të përdorimit të antidepresivëve. Ky kontakt i përditshëm me natyrën e afërt – qoftë përmes dritares në shtëpi ose në rrugë është provuar të jetë i dobishëm për shëndetin mendor dhe mirëqenien, raportojnë studiuesit.

Asocimi u theksua veçanërisht tek banorët me status të ulët socio-ekonomik. “Kjo është e rëndësishme sepse ata nga grupet e defavorizuara nga shoqëria ka shumë të ngjarë të marrin antidepresivë”, theksohet në studimin gjerman.  (TheGuardian)/Scan tv/

Reklama e sponzorizuar