Ekonomisë globale do t’i kthehet rritja tek në vitin 2021

0
41
A tourist wearing a mask is seen in front of the Swiss House of Parliament on March 13, 2020, in Bern ahead of the announcement by Swiss government of new preventive measures against the spread of the COVID-19 caused by the novel coronavirus. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Nëse përhapja e virusit mbahet nën kontroll, ekonomia globale do ti rikthehet rritjes në vitin 2021 duke u zgjeruar me 5%.

Megjithatë, sipas organizatës me qendër në Paris, nëse do të ketë një rritje të numrit të të prekurve me koronavirus, që mund të detyrojë autoritetet të vendosin sërish kufuzime mund të heqë 2-3 pikë përqindje nga parashikimi i vitit 2021. OECD tha se parashikimi ishte ndërtuar mbi supozimin se do të ketë shpërthime lokale të pandemisë dhe do të vendoset izolime lokale dhe jo kombëtare. Organizata që këshillon vendet e pasura deklaroi se veprimet e qeverive dhe bankave qëndrore për të mbështetur familjet dhe bizneset kishte ndihmuar në shmangien e skenarit më të keq mbi rënien ekonomike. Sipas vlerësimeve, do të ketë edhe ndryshime të mëdha mes ekonomive, me Shtetet e Bashkuara, Europën dhe Kinën që do të performojnë më mirë se India, Meksika dhe Afrika e Jugut.