Rotacioni i MPJ-së has në rezistencë, disa diplomatë refuzojnë të kthehen në Prishtinë

0
40

Rotacioni i proklamuar nga ministrja Meliza Haradinaj ka hasur në rezistencë, pasi jo të gjithë diplomatët kanë pranuar të kthehen në Prishtinë.

Diplomati i Kosovës në Bernë të Zvicrës, Rrahim Morina, me gradën ministër-këshilltar për disa javë ka vazhduar të dalë në zyrë, ani pse vendimi për kthim i kishte shkuar më 30 gusht. Burime të KOHËS brenda Ministrisë së Jashtme kanë thënë se Morina i ka dorëzuar çelësat tek më 11 shtator pasi është bindur se MPJ-ja nuk do ta rishqyrtojë vendimin për kthim.

Por Ministria vazhdon t’ia paguajë qiranë e banimit në Zvicër. Sipas burimeve, Morina ka bërë kërkesë në MPJ për t’ia vazhduar mandatin, por që atij nuk i është ofruar një përgjigje.

Siç merr vesh KOHA, një nga arsyet e refuzimit të vendimit ka qenë se Morina pret ndryshim të partnerëve të koalicionit dhe futjen e PDK-së në koalicion. Ai ishte bërë pjesë e shërbimit në vitin 2012, kur kjo parti ishte në pushtet.

Refuzimi për t’iu bindur vendimit të MPJ-së është kuptuar edhe nga autoritetet zvicerane, pasi ato janë njoftuar që diplomati i lartcekur ka vendim për t’u kthyer në Prishtinë dhe ai obligohet ta dorëzojë kartelën tek autoritetet.

Reklama e sponzorizuar

KOHA ka pyetur në Ministri prej javës së kaluar në lidhje me rastin, por nuk kanë ofruar sqarime. Ndërkaq Morina i kontaktuar nga KOHA ka thënë se informatat janë të pasakta, por ka sugjeruar që pyetjet t’i drejtohen MPJ-së.

Ambasada ku punonte Morina udhëhiqet nga ambasadori Sami Ukelli dhe ka një staf prej gjashtë punonjësve. Ndërkaq dy punonjës të tjerë janë pjesë e seksionit konsullor. Përveç Morinës, emri i të cilit është larguar tashmë nga faqja zyrtare, në pozitën e njëjtë ministër-këshilltar janë edhe dy diplomatë të tjerë.

Ministrja Meliza Haradinaj ka aplikuar standarde të dyfishta kur ka shqyrtuar ligjshmërinë e vendimeve të Glauk Konjufcës për kthimin në Prishtinë të rreth 50 diplomatëve.

Ndonëse arsyeja e kthimit ishte qëndrimi i jashtëligjshëm i tyre në misione, Haradinaj ka vendosur që disave t’ua zgjasë qëndrimin e disa t’i kthejë në Prishtinë. Ata që kanë përfituar kryesisht kanë lidhje me njerëz të partive që tash janë në pushtet.