Sa është paga minimale në Zvicër?

0
46

Pasi u zbatuan për herë të parë në Zelandën e Re dhe Australi në vitet 1890, ligjet e pagës minimale janë përhapur në gjithë botën. Shumica e vendeve evropiane tani kanë vendosur një formë të kufirit të pagës minimale, transmeton albinfo.ch.

Kur krahasohet me fqinjët e saj evropianë – ose vendet globalisht – Zvicra është e njohur për pagat e saj të larta. Prandaj, është ndoshta e habitshme të zbulosh se vendi nuk ka një pagë minimale për orë të mandatuar zyrtarisht.

Dy kantone zvicerane – Neuchâtel dhe Jura – kanë vendosur minimume, ndërsa Ticino ka miratuar së fundmi një minimum përmes një referendumi, por ende nuk e ka futur atë në ligj, transmeton tutje albinfo.ch.

Kantonet e mbetura nuk e kanë ndjekur shembullin, ndërsa nuk ka minimum në nivelin federal. Në vitin 2014, Zvicra mbajti një referendum në lidhje me vendosjen e pagës minimale në CHF22, por lëvizja u refuzua.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që punëdhënësi juaj është i lirë t’ju paguajë aq – ose aq pak – sa të dëshirojë ai ose ajo. Në vend të kësaj, shuma minimale që mund të paguheni do të përcaktohet përmes negociatave me punëdhënësin tuaj, të cilat mund të paraqesin një përfaqësues të sindikatës.

Reklama e sponzorizuar

Për mërgimtarët që vijnë nga vendet e tjera – veçanërisht ato anglishtfolëse – ideja për të mos pasur një pagë minimale të përcaktuar në mënyrë federale është ndonjëherë e vështirë të kuptohet.

Pavarësisht nëse kjo do të jetë një shumë në orë ose një e caktuar për orë të plota ose me kohë të pjesshme, vendosja e një standardi minimal në industri të veçanta është një mënyrë e zakonshme për të siguruar që punëtorët nuk janë të paguar ose të papaguar.

Në Zvicër standardet minimale nuk përcaktohen nga ligji, por nga negociatat kolektive ose individuale me punëdhënësin tuaj.

Në përgjithësi, marrëveshjet kolektive do të negociohen nga përfaqësuesit e sindikatës dhe do të zbatohen për një industri të tërë ose në një kanton të tërë, që do të thotë që ju vetë nuk keni nevojë të negocioni.

Megjithatë ekzistojnë disa punë ose industri – zakonisht për punë me të ardhura më të larta ose që janë më pak të zakonshme – ku negociatat do të zhvillohen në baza individuale.

Këto marrëveshje nuk do të mbulojnë vetëm një shumë minimale pagese, por ato gjithashtu do të përcaktojnë përfitime, paga për pushime dhe kushte pune.