A e dini sa para kanë humbur 10 njerëzit më të pasur në botë javën e kaluar?

0
45

Për shkak të rënies së bursave javën e kaluar, pasuria kolektive e 10 miliarderëve më të pasur në botë është zvogëluar për 44 miliardë dollarë. Sa për krahasim, bruto prodhimi vjetor i Kosovës është rreth 8 miliardë dollarë.

Sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg-ut, CEO dhe themeluesi i Amazon, Jeff Bezos pa rënien më të madhe të pasurisë individuale, duke humbur 9 miliardë dollarë.

Elon Musk (Tesla) dhe Mark Zuckerberg (Facebook) gjithashtu panë rënie, respektivisht 8.5 miliardë dollarë dhe 4.2 miliardë dollarë. Pasuria e Bill Gates (Microsoft) pati një rënie prej 2.9 miliardë dollarë.

Musk, Zuckerberg dhe Gates kanë akoma secili pasuri prej mbi 100 miliardë dollarë, dhe këto humbje janë përqindje e vogël e vlerës së tyre neto të përgjithshme. Për shembull, pasuria neto e Bezos ra për vetëm 4.5%.

Rëniet e tyre në vlerë neto vijnë pas një fillimi të fortë të vitit 2020 për kompanitë e teknologjisë, pasiqë klientët në të gjithë botën iu drejtuan shitësve dhe shërbimeve online gjatë pandemisë së koronavirusit. Tregu vazhdoi të rritet, por shqetësimet se aksionet e kompanive janë shëndrruar në një flusk financiare çuan në një shitje të madhe të aksioneve të kompanive të teknologjisë këtë javë. Indeksi i Dow Jones pa një rënie prej mbi 740 pikë.

Reklama e sponzorizuar

Edhe pas këtyre humbjeve, 10 miliarderët më të pasur ende kanë një pasuri neto kolektive prej 830 miliardë dollarë.

MacKenzie Scott gjithashtu përjetoi një humbje, duke parë pasurinë e saj neto të binte me 3.2 miliardë dollarë. Ajo u bë gruaja më e pasur në botë pas divorcit nga Bezos në 2019.

Rëniet e pasurisë vijnë në një kohë kur pandemia ka hedhur dritë mbi pabarazinë e pasurisë në SHBA, me një në pesë amerikanë që përballen me dëbim nga shtëpitë e tyre në muajin shtator. /Buletini Ekonomik