Pavarësisht lehtësimit të masave në shumë shtete, shkalla e papunësisë në Eurozonë vazhdon të rritet ndjeshëm

0
43
A tourist wearing a mask is seen in front of the Swiss House of Parliament on March 13, 2020, in Bern ahead of the announcement by Swiss government of new preventive measures against the spread of the COVID-19 caused by the novel coronavirus. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Korriku u shënua nga një relaksim i masave të COVID-19 në shumë shtete anëtare të BE, por pavarësisht kësaj, shkalla e papunësisë e rregulluar sezonalisht në zonën e euros u rrit në 7.9% nga 7.7% në qershor.

Ndërsa këto shifra tregojnë për një përkeqësim të situatës, ato mbeten nën ato që janë parë gjatë krizës europiane të borxhit, kur papunësia arriti një rekord të lartë.

Pandemia e koronavirusit e ka lënë eurozonën duke u përballur me një recesion serioz, me ekonominë që tkurret me 12.1% në tremujorin e dytë të këtij viti – tkurrja më e keqe që nga fillimi i regjistrimeve, sipas Eurostat.

Rreth 15.184 milion burra dhe gra në bllok, 12.793 milion prej të cilëve ishin në eurozonë, ishin të papunë në korrik 2020, sipas të dhënave të Eurostat.

Krahasuar me qershorin e vitit 2020, numri i njerëzve të papunë u rrit me 336,000 në BE dhe me 344,000 në 19 vendet e eurozonës.

Reklama e sponzorizuar

Eurostat i bazoi vlerësimet e tij në përkufizimin standard të papunësisë të Organizatës Ndërkombëtare të Punës, të përdorur globalisht – njerëzit e papunë llogariten si ata pa punë të cilët kanë kërkuar aktivisht punë në katër javët e fundit dhe janë në dispozicion për të filluar punën brenda dy javëve të ardhshme.

Në korrik 2020, shkalla e papunësisë së të rinjve ishte 17.0% në BE dhe 17.3% në eurozonë, nga 16.9% dhe 17.2% përkatësisht në muajin e mëparshëm.

Krahasuar me qershorin e vitit 2020, papunësia e të rinjve u rrit me 37,000 në BE dhe 29,000 në eurozonë.

Përhapja e COVID-19 dhe masat e paraqitura për të luftuar virusin shkaktuan një rritje të mprehtë të numrit të kërkesave për përfitime të papunësisë në të gjithë BE-në.

Por një pjesë e konsiderueshme e atyre që ishin regjistruar në agjencitë e papunësisë nuk po kërkonin më në mënyrë aktive për një punë, as nuk ishin në dispozicion për punë, pasi u duhej të kujdeseshin për fëmijët e tyre, për shembull.

Kjo ka çuar në mospërputhje në numrin e njerëzve të regjistruar si të papunë dhe ata që konsiderohen të papunë nga përkufizimi i ILO, sipas Eurostat.

Për të kompensuar këtë dhe për të përfaqësuar më së miri situatën e paparë të tregut të punës të shkaktuar nga shpërthimi i COVID-19, Eurostat plotësoi të dhënat e tij me tregues shtesë, duke përfshirë të dhëna për punësimin, nën-punësimin dhe pjesëmarrësit e mundshëm shtesë të fuqisë punëtore.(EN) /Scan/