Në Spanjë rihapen disa biznese, nis ‘faza zero’ e heqjes së kufizimeve

Disa biznese do të hapen këtë të hënë në Spanjë, ndërsa vendi fillon “fazën zero” të heqjes së kufizimeve të koronavirusit.

Pas tetë javësh izolimi të rreptë që kur u shpall gjendja e jashtëzakonshme në mbarë vendin në 14 Mars, procesi i tranzicionit në Spanjë do të jetë gradual.

Të katër fazat do të përcaktohen nga një “seri treguesish, siç janë kapacitetet strategjike të disponueshme në sistemin e kujdesit shëndetësor”, thonë zyrtarët.

Disa nga këta tregues përfshijnë aftësinë për të testuar dhe identifikuar burimet e virusit dhe aftësinë për ta izoluar dhe kontrolluar atë.

Në një kontekst tjetër: Ministria e Shëndetësisë në Spanjë tha se një tjetër çelës për rihapjen e ekonomisë është disponueshmëria e shtretërve spitalorë.

Në të gjithë Spanjën, maskat do të jenë të detyrueshme në transportin publik që nga sot.

Udhëzimet që po ndiqen nga bizneset që rihapen:

Tarracat e hotelit dhe restorantit do të jenë në gjendje të operojnë me 50% të kapacitetit, por do të duhet të pastrojnë dhe dezinfektojnë tavolinat, karriget dhe sipërfaqet e tjera, ndërmjet klientëve.
Bizneset e vogla me pakicë do të jenë të hapura për publikun me kapacitet 30%, dhe do të ofrojnë shërbim parësor për njerëzit mbi 65 vjeç.
Do të kërkohet nga dyqanet e rrobave të dezinfektojnë zonat e përshtatshme, dhe “higjenën e çdo veshje përpara se klientët e tjerë të kenë qasje në të.”
Bizneset janë përgjegjëse për sigurimin e pajisjeve mbrojtëse personale për punonjësit e tyre./CNN