ILO: Pandemia rrezikon largimin nga puna të mbi 1 miliard punëtorëve në botë

0
100

Të mësuarit e aftësive të reja po merr një rëndësi më të madhe me mënyrën e re se si jeta po merr formë. Rregullat e distancimit shoqëror që diktojnë prodhimin dhe me siguri punëtorët do të vazhdojnë të punojnë të paktën dy metra larg kështu që stafi i një fabrike do të duhet të përshtaten me shpejtësi për të mbuluar rolet që zakonisht kryhen nga të tjerët. Kjo është e gjitha pjesë e një beteje më të madhe për biznesin.

Personeli gjithashtu do të duhet t’iu mësojë aftësi të reja pasi kriza e Coronavirusit shkakton miliona vendeve pune të mbyllura dhe kërcënon recesionin më të thellë që nga Depresioni i Madh, përcjell Telegrafi.

Kështu që, sipas Organizatës Ndërkombëtare të Punës (ILO), më shumë se 1 miliard punëtorë janë në rrezik të lartë të uljes së pagave ose humbjes së punës së tyre.

Nxitja për t’u përshtatur me shpejtësi gjatë pandemisë vjen me një nevojë të përgjithshme për ripozicionim pasi teknologjia ndryshon thelbësisht vendet e punës në një kohë kur njerëzit punojnë nga shtëpia.

Forumi Ekonomik Botëror tashmë vlerëson se të paktën 54 për qind e të punësuarve në ekonomitë e mëdha do të kenë nevojë për rifillimin ose gjetjen e një pune deri në vitin 2022, nëse ata do të jenë të gatshëm për përparime teknologjike.

Punëtorët më me fat që ia kanë dalë të mbajnë punët e tyre gjatë javëve të fundit tashmë punojnë virtualisht ose marrin përsipër detyra të reja pasi kompanitë e tyre operojnë në një ekonomi botërore të kthyer përmbys.