BQE thotë se bankënota euro është e sigurt nga koronavirusi

0
54

Banka Qendrore Evropiane (BQE) tha të martën se nuk ka rrezik të konsiderueshëm për kontraktim të koronavirusit nga bankënotat euro.

Paratë e gatshme përdoren gjerësisht në Eurozonë dhe jashtë saj, por dyqanet dhe bizneset u kanë kërkuar konsumatorëve së voni që të përdorin kartela, për të shmangur kontaktin me një bankënotë që mund të jetë prekur nga një person i infektuar.

Anëtari i Bordit Ekzekutiv të BQE-së, Fabio Panetta, tha se testet e laboratorëve evropianë kanë treguar se niveli i mbijetesës së koronavirusit është “10 deri 100 herë më i lartë” në një sipërfaqe çeliku, sesa në kartëmonedha.

“Analizat e tjera tregojnë se është shumë më e vështirë që një virus të transferohet nga sipërfaqja poroze, si kartëmonedha e pambukut, sesa nga sipërfaqe të lëmuara, si plastika”, shkroi Panetta në një blog.

Euro shtypet në letër të pastër me fije pambuku.

Reklama e sponzorizuar

Më shumë se 340 milionë njerëz në të gjithë Evropën e përdorin atë.

Paratë e gatshme mbeten mënyra mbizotëruese e pagesës për konsumatorët e Eurozonës, tha BQE.